loader

Na een cyberaanval op een Amerikaanse softwarefabrikant Kaseya deden zich overal ter wereld IT-storingen voor. 

Talloze IT-serviceproviders, hun klanten en andere bedrijven zijn het slachtoffer geworden van encryptie-trojans, de zogenaamde ransomware. Ook in Duitsland worden IT-dienstverleners en andere bedrijven getroffen. Volgens de huidige stand van de kennis zijn enkele duizenden IT-apparaten versleuteld.

“Het incident laat zien hoe intensief het wereldwijde netwerken vordert in digitalisering en welke afhankelijkheden er ontstaan. Bij de huidige aanval werd ransomware uitgerold over elke schakel in een softwaretoeleveringsketen. Hieruit blijkt duidelijk dat supply chains ook vanuit het oogpunt van IT-beveiliging in beeld moeten komen. Ransomware is momenteel een van de grootste bedreigingen voor IT in bedrijven en organisaties. Als aanvallen slagen, worden services en productie vaak stilgelegd. De schade voor de getroffenen is dan ook vaak enorm.”

Het beeld van de BSI van dit incident blijft zich dynamisch ontwikkelen. Zoals de zaken er nu voor staan, worden verschillende IT-dienstverleners en bedrijven in Europa getroffen.